Feiyu Tech G6 GoPro Gimbal Review 2019

Feiyu Tech is een van de baanbrekende merken in gimbals en hun nieuwe gimbals zijn langverwachte. De Feiyu G5 was hun vorige vlaggenschip actiecamera gimbal. In mijn review van de G5 merkte ik dat ik teleurgesteld was door problemen tijdens het stabiliseren en tijdens de moeilijke montageprocedure. Feiyu ging terug naar de tekentafel en kwam terug met de Feiyu G6, de gimbal die ik vandaag zal bespreken. Retailing voor €160, de Feiyu G6 is niet goedkoop of duur. In ieder geval is het een grote stap terug van de G5 die bij de release €220 kostte. Dit maakt de G6 veel minder een directe concurrent van de veelgeprezen GoPro Karma Grip die €290 kost.

Feiyu Tech G6 GoPro

Prijs

De handheld gimbal stabilizers zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Terug in 2016 voelde de flauwe G5 slechts licht te duur op €220. Maar in de huidige markt verwacht ik veel beter dan de G5 voor de verkoopprijs van de G6 van €150. Laten we eens kijken hoe de Feiyu G6 het doet in deze zeer competitieve gimbalmarkt.

Eerste indruk

De G6 is qua uiterlijk bijna identiek aan de G5. Dat is absoluut geen slechte zaak, want het ontwerp was niet iets dat we niet leuk vonden aan de G5.

De gimbal is merkbaar compacter dan andere populaire gimbals zoals de GoPro Karma Grip en Removu S1. De rubberen grip is een leuke bonus die het comfortabel maakt om vast te houden tijdens langere shoots. Het is ook IP67 spatwaterdicht, wat betekent dat het geen problemen zal hebben onder de regen.

Helaas is de onhandige montageprocedure die een van mijn grootste klachten over de G5 was, niet veranderd. Noodzaak om met twee handschroeven te spelen om je GoPro te bevestigen, lijkt misschien niet zo’n groot probleem in het grote schema van dingen. Maar wanneer zoveel andere gimbals je je GoPro eenvoudig laten schuiven, voelt het echt onnodig.

De gimbal is geschikt voor de volgende actioncams

De G6 is compatibel met een groot aantal actioncams. Het is officieel compatibel met de GoPro Hero 3/3 + / 4/5/6/7 samen met de Yi 4K / 4K +, AEE en andere niet-GoPro actiecamera’s van vergelijkbare grootte. Het kan een belasting van maximaal 130 g ondersteunen. De doos bevat ook een apart frame voor de Sony RX0 actiecamera. Dit is duidelijk een grote factor voor RX0-eigenaren die iets beperkter zijn als het gaat om compatibele cardanische ophangingen.

Features

De G6 innoveert niet veel op de G5, maar heeft een paar opmerkelijke nieuwe functies.

Ten eerste heeft de handgreep een klein LCD-display dat zowel het batterijniveau als de opnamemodus aangeeft. Dit is eigenlijk nuttiger dan je zou zijn, omdat onbewust zijn van je opnamemodus een veel voorkomend probleem is. Vooral wanneer u tussen modi schakelt, gebeurt dit door een bepaald aantal keren op de modusknop te tikken.

Ten tweede heeft de zijkant van de handgreep nu een nieuwe schroefdraad en externe microfoonpoort. De externe microfoonpoort is voor velen een zeer gewilde functie en Feiyu is slim om het op te nemen.

Eindelijk is de achterkant van de handgreep voorzien van een schuifregelaar om de rol van de camera te regelen. Dat betekent dat u uw camera van links naar rechts kunt kantelen. De meeste gimbals hebben deze functie niet en ik heb niet veel situaties tegengekomen waarin ik merkte dat ik het nodig had, maar ik weet zeker dat sommige mensen het nuttig zouden vinden.

Filmmodus

Net als zijn voorganger heeft de Feiyu G6 drie opnamemodussen:

Pan-volgen: houdt de kantelas vergrendeld maar volgt pan (links of rechts) bewegingen.

Volgen: volgt bewegingen in de draai- en kantelas terwijl camerabewegingen worden geminimaliseerd.

Vergrendeld: de G6 vergrendelt pannen, kantelen en rollen. Wordt gebruikt wanneer je de oriëntatie van je GoPro op zijn plaats wilt houden.

De modussen worden gewijzigd door een bepaald aantal keren op de modusknop te drukken. Als u drie keer snel achter elkaar op de modusknop drukt, wordt de camera omgedraaid voor selfies. Ten opzichte van de G5 hebben ze op de G6 geen aparte selfieknop toegevoegd

Prestaties

De 3-assige Feiyu G6 presteerde zeer goed en had geen last van de stabilisatieproblemen in de G5. Het is niet zo soepel als de dure GoPro Karma, maar het verschil was minuscuul. De motoren voelden ook sneller dan de G5, wat een leuke afwisseling was.

De G6 heeft zeer stille motoren die erg belangrijk zijn voor de audio opnames. Wij konden geen geluid van de G6 horen bij het terugluisteren van het opname materiaal.

Batterijduur

De Feiyu G6 beschikt over een verwijderbare 5000 mAh die tot 12 uur gebruik biedt op een enkele lading. Vergelijk dat met de 2,5 uur batterijduur van de GoPro Karma Grip. Het verschil is behoorlijk opmerkelijk. Ik merk echter op dat ik nooit meer dan 2 uur batterijduur nodig heb, vooral niet met alle beschikbare oplaad opties.