GoPro Accessoires voor paardrijden

paardrijden met gopro

Ben je een groot fan van paardrijden of ben je van plan paard te rijden tijdens je wereldreis? Dan is er niks mooiers om stukken van jouw reis vast te kunnen leggen. GoPro is de perfecte actioncam die je vanwege zijn compacte formaat kunt gebruiken tijdens het paardrijden. Daarnaast zorgt de ingebouwde stabilisatiefunctionaliteit voor steady filmmateriaal. De GoPro kan worden bevestigd aan een helm-, paal- of borstharnas. Er zijn veel verschillende accessoires voor de actioncam te koop. Wij hebben getest welke mount voor ons het beste werkt.

Welke actioncam is goed tijdens het paardrijden?

De actioncam die wij tijdens onze reis gebruikt hebben is de GoPro Hero 6 en de nieuw op de markt gebrachte GoPro Hero 7. Vooral de GoPro Hero 7 ziet er super gaaf uit. Dankzij de voicecommands en quick stories kun je de actioncam op afstand besturen en ben je direct in staat om de beelden te delen met jouw vrienden. Vooral de laatste twee modellen, dus de Hero 6 en 7, zijn geschikt om alles super scherp vast te leggen.

Hoe kan ik mijn GoPro het beste monteren?

  1. GoPro Helm Mount. De GoPro op de helm monteren. Dit is een geweldige manier om tijdens het rijden beelden op te nemen. Het lijkt dan namelijk net of de beelden worden geschoten vanuit de ogen van de ruiter. Dit perspectief wordt ook wel POV genoemd wat staat voor point of view. Door tijdens het rijden gebruik te maken van de voicecommands, zoals bijvoorbeeld ‘highlight’ kun je bepaalde stukken tijdens het rijden highlighten. Hierdoor kun je achteraf sneller de video editen, omdat je weet wat mooie momenten tijdens het paardrijden waren.
  2. Borstharnas. Je kunt de GoPro ook monteren aan een borstharnas. Het maakt hierbij wel uit hoe lang je bent. Als je namelijk niet klein bent, dan zal je door de vrij lage filmhoek voornamelijk de nek van het paard filmen. Daarnaast blijft het beeld vrij statisch op 1 plek. Dit komt omdat je tijdens het rijden je borst niet van links naar rechts beweegt. Als je de GoPro op je hoofd bevestigd dan ben je helemaal vrij om zelf te bepalen wat je wel vastlegt en wat niet. Daarnaast zit het harnas ten opzichte van de helmmount ook minder comfortabel. Ook voor vrouwen met de wat grotere rondingen zit het harnas vooral oncomfortabel.
  3. GoPro hoofdriem mount. Een derde methode voor het monteren van je GoPro is aan de hand van een GoPro hoofdriem. Voordeel van de riem is dat deze verstelbaar is in omtrek en hierdoor over meerdere maten ruiterpetten past. Daarnaast is deze ook eenvoudig te monteren en demonteren, zodat je eventuele metgezellen van de reis ook kunt laten filmen. Nadeel van de hoofdriem is dat deze iets minder stabiel zit ten opzichte van de helm mount, hierdoor kan het beeld iets minder stabiel zijn.
  4. Een vierde methode waarop je de GoPro kunt monteren is aan de hand van een GoPro Zuignap constructie. Helaas kun je de zuignap niet plakken op de nek van het paard, zoals je dit bijvoorbeeld bij een motor wel kunt doen. Waar wij de zuignap vaak voor gebruikten is door deze op de auto te plakken en de autorit naar het park of natuurgebied toe te filmen. Hierdoor krijgt de kijker al een mooie eerste indruk van de omgeving en de natuur.
  5. GoPro polsbehuizing. Een andere leuke plaats om de GoPro te monteren voor een totaal andere hoek is aan de pols. Het geeft je weer een totaal andere hoek ten opzichte van de helm mount en is daardoor heel geschikt om de beelden mee af te laten wisselen. Vooral erg geschikt als je in een groepje rijdt en aan het galopperen bent. Hierdoor kun je goed de ruiters naast jou filmen en ze goed op beeld zetten. Zorg ervoor dat voordat je gaat rijden de polsband goed en stevig vast zit, zodat de camera zo min mogelijk kan bewegen.
  6. GoPro bobber. Ook deze nemen wij vaak mee op reis omdat deze goed blijft drijven en daardoor heel geschikt is om tijdens het zwemmen beelden mee te schieten. Zo hebben wij een keer hele mooie onderwater beelden geschoten terwijl de paarden door het water aan het galopperen waren. Dit geeft je uiteindelijk film toch weer net een andere dimensie.
  7. GoPro pole. Als laatste item nemen wij vaak de GoPro pole mee. Let wel op dat je hiermee dus met 1 hand moet rijden. Kortom, rij je op een paard die nog wat druk is of slecht luistert dan kun je beter kiezen voor de GoPro hoofdmount, zodat je in ieder geval je handen vrij hebt. Wat wel heel erg mooi is aan de GoPro pole is dat je jezelf kunt filmen tijdens het rijden vanuit een wijde hoek en daarbij een prachtig stuk van de lucht bij kunt opnemen.

Extra filmtips voor tijdens het paardrijden

Wij maakten als we op vakantie gingen vaak hele lange ritten waardoor het handig kan zijn om extra batterijen mee te nemen. Het laatste wat je wilt is dat wanneer je omringt bent door prachtige natuur, je camera ermee ophoudt. Daarom nemen wij vaak een stuk of drie extra batterijen mee samen met een gesloten GoPro case zodat hij netjes blijft gezien er soms veel stof kan opwaaien tijdens het rijden, of wanneer je even aan het kamperen bent.  Een goede optie is om een ​​auto-oplader te nemen, zodat je lege batterijen via een voertuig kunt opladen. Veel van de safari trips hebben ondersteuningsvoertuigen die meerijden. Verder hebben wij vaak extra geheugenkaarten mee van bijvoorbeeld 32gb of 64gb. Erg zonde namelijk als je te weinig opslagruimte hebt om delen van de terugreis te filmen.

Bekijk onderstaande video van een jonge meid die met haar paarden een stuk gaat galoperen door de weilanden. Door de camera te bevestigen aan de helm krijg je de meest prachtige en dynamische videobeelden.

Geef een reactie