GoPro Karma Grip Gimbal Review

GoPro probeerde met de GoPro Karma-drone een aanwezigheid op de cameradrone-markt te bewerkstelligen. Helaas voor hen was deze onderneming echter een beetje een mislukking en werd deze uiteindelijk stopgezet in 2018. De gimbal die op de drone wordt gebruikt, leeft echter voort, nu gebundeld met een handgreep die ons de gimbal geeft die we zullen herzien vandaag – De GoPro Karma Grip.

De GoPro Karma Grip is al een paar jaar op de markt en wordt al lang beschouwd als een van de beste gimbals voor de GoPro. Toch is hij nog steeds aanzienlijk hoger geprijsd dan veel nieuwere GoPro-gimbals van derden, die ook fantastisch werk leveren om beelden te stabiliseren. Dus in deze review zal we er zeker naar kijken met een nieuw paar ogen in de context van GoPro gimbals in 2019.

Eerste indruk

GoPro Karma gimbal

De Karma Grip wordt geleverd met een mooie semi-harde draagtas met de gimbalstabilisator die aan de handgreep is bevestigd, een montagering, het GoPro-harnas en ten slotte een USB-C-oplaadkabel.

Zoals je zou verwachten van een gimbal die door GoPro zelf is gemaakt, is het bevestigen van de GoPro aan de stabilisator een koud kunstje. Het meegeleverde HERO-harnas betekent dat je het eenvoudig moet ontgrendelen, je GoPro erin moet steken en het vervolgens opnieuw moet vergrendelen.

In vergelijking met alle GoPro / actiecamera-gimbals van derden die ik heb gebruikt, is de Karma Grip groot. Het is groter in omvang en gewicht en weegt ongeveer 580 gram met de GoPro bevestigd. Sommige mensen hebben geklaagd dat het te omvangrijk en zwaar is, maar persoonlijk vond ik het leuk om het gewicht in mijn handen te voelen. De rubberen grip zelf is de meest ergonomische grip op een gimbal die ik ooit heb getest, en die met grotere handen zullen de dikte zeker waarderen.

Is de Karma Grip ook voor andere actioncams geschikt?

De Karma Grip is momenteel compatibel met de HERO5 Black, HERO6 Black en HERO7 Black. Het is ook compatibel met de HERO4 Zwart / Zilver als u een HERO4-harnas koopt.

Het is niet compatibel met niet-GoPro actiecamera’s, wat een probleem kan zijn als u overweegt om in de toekomst voor een andere actioncam dan GoPro te gaan. Gimbals van derden bieden compatibiliteit met een veel groter assortiment actiecamera’s, maar dat heeft zijn eigen nadelen.

Besturing GoPro Karma Grip

De Karma Grip is een heel eenvoudig apparaat. GoPro heeft opzettelijk functies tot een absoluut minimum beperkt, zodat je het kunt oppakken en meteen kunt beginnen met opnemen.

Er zijn 4 knoppen: een aan / uit-knop, een ontspanknop, een kantelvergrendelingsknop en een markeerknop. Als u op de markeringsknop drukt, wordt een punt in uw opname gemarkeerd, zodat u dit later gemakkelijk kunt terugvinden. De andere knoppen spreken redelijk voor zichzelf. Een opvallende afwezigheid is een joystick om de pan elektronisch te besturen en te kantelen. Veel gimbals hebben dit, maar de Karma Grip niet. Persoonlijk gebruik ik de joystick op andere gimbals zelden, omdat het gebruik van je hand soepeler en leuker is. Maar er zijn zeker gevallen waarin een joystick handig zou zijn.

Voor degenen die van selfies houden, is er ook geen mogelijkheid om de GoPro achteruit te draaien op de grip. Dus als je je eigen gezicht wilt opnemen, moet je de grip op de verkeerde manier vasthouden.

Filmmodus Karma Grip

De Karma Grip beschikt over slechts twee opnamemodi. In de volg modus volgt de Karma-stabilisator bewegingen in de pan (van links naar rechts) en kantelen (op en neer) assen, hoewel beelden soepel worden vastgelegd.

In de pan-volgmodus vergrendelt de Karma de kantelas, wat betekent dat de horizon op een bepaald punt wordt gehouden. U kunt de horizon vooraf instellen met behulp van de vergrendelknop.

Er is geen vergrendelde modus die veel andere gimbals hebben. Een vergrendelde modus houdt de oriëntatie van de GoPro vast, wat betekent dat de camera in wezen op dezelfde plek blijft. Het ontbreken van een vergrendelde modus is enigszins teleurstellend, maar geen dealbreaker.

Stabiliteit

Het lijdt geen twijfel dat de stabilisatieprestaties een van de grootste sterke punten van de Karma Grip zijn. Ondanks dat het een oudere GoPro-gimbal is, heeft het door de jaren heen talloze firmware-updates de uitstekende stabilisatie opgeleverd die het tegenwoordig heeft.

In vergelijking met de goedkopere en zeer populaire Feiyu Tech G6 vond ik dat de Karma Grip last had van minder trillingen bij het inzoomen op beeldmateriaal. De superioriteit van de Karma Grip werd nog meer merkbaar bij het opnemen van snellere actie.

Audio was echter een klein probleem. De Karma Grip heeft luidruchtige motoren, vergelijkbaar met die in de Removu S1 waarover ik eerder klaagde over hoorbare motorgeluiden.

Batterijduur

Batterijprestaties zijn gemakkelijk het nummer één probleem dat mensen naar voren brengen als het gaat om de Karma Grip. In tegenstelling tot nieuwere en goedkopere gimbals die meer dan 10 uur meegaan, gaat de Karma Grip slechts ongeveer 2 uur mee wanneer je op 4K fotografeert.

Een van de redenen voor de slechte levensduur van de batterij is dat de GoPro Karma Grip je GoPro altijd oplaadt wanneer deze is bevestigd. Het voedt dus niet alleen de gimbal-motoren, maar laadt ook je GoPro-batterij op die veel stroom verbruikt bij het opnemen op 4K.

Bovendien kost het opladen met een standaardlader 6 uur. Je kunt de dure GoPro Supercharger kopen om dat te verminderen tot een veel redelijkere 2 uur. Maar uw beste weddenschap is waarschijnlijk gewoon om een ​​3V, 5A snellader te kopen die net zo snel en veel goedkoper zal zijn.

In ieder geval is de levensduur van de batterij zeker een probleem met de Karma Grip. Veel gebruikers zien het niet als een groot probleem en om eerlijk te zijn 2 uur is in de meeste gevallen voldoende. U kunt altijd een powerbank kopen als u een zware gebruiker bent. In vergelijking met de batterijduur van andere GoPro-cardanische ringen die er zijn, is het absoluut teleurstellend.

Eindoordeel

De GoPro Karma Grip is nog steeds een van de beste GoPro-gimbals die er is. Uit puur beeldstabilisatie oogpunt hebben de talrijke firmware-updates het tot de beste op de markt gemaakt. Hij voelt ook geweldig aan. De ergonomie is goed en native integratie met de GoPro zorgt voor een naadloze gebruikerservaring.

Het kost echter veel. De levensduur van de batterij is aanzienlijk korter dan die van de concurrentie. Hoewel het technisch gezien kan fungeren als een draagbare gimbal, is het een omslachtig proces om het als een draagbare gimbal te gebruiken. Daarom is het niet perfect.