Top 10 GoPro tips mountainbikers en wielrenners

gopro tips mountainbike

Ben je een fanatieke fietser en stap je vaak op de mountainbike of wielrenfiets, dan kan is het leuk om tijdens de rit beelden te schieten zodat je deze later terug kunt kijken. Om ervoor te zorgen dat je beelden van goede kwaliteit zijn en jij de vetste aftermovie kunt maken van jouw fietstrip hebben wij 10 tips voor jou uitgeschreven.

1. Maak gebruik van verschillende mounts

Wanneer het aankomt op mountainbiken of wielrennen zijn er vele verschillende mounts beschikbaar waarmee je geweldige footage kunt vastleggen. Waarom zou je dan maar gebruikmaken van 1 mount? Wij adviseren om verschillende mounts mee te nemen of te bevestigen op je fiets, zodat je kunt afwisselen met het filmen vanuit verschillende perspectieven. De hoofd en chest mount zijn geweldig om beelden vast te leggen vanuit het oogpunt van de fietser. Voordeel van de hoofd mount is dat je vrij je hoofd heen en weer kunt bewegen en hierdoor in staat bent om dynamische beelden te schieten. Bij de chest mount blijft de filmhoek statisch waardoor dit op lange duur wat kan gaan vervelen. Neemt echter niet weg dat het wel goed is om af te wisselen. Door de GoPro actioncam op de handlebar of onder het zadel te bevestigen kun jezelf bewegende delen van de fiets filmen. Dit geeft leuke shots tijdens het parkour waarbij je bijvoorbeeld de vering op en neer ziet bewegen. Wanneer je aan het mountainbiken bent kan het ook leuk zijn om je GoPro aan een tripod te bevestigen op de grond. Erg leuk als jij en je vrienden hard langs de tripod scheuren met de racefietsen.

2. Monteer je GoPro ondersteboven met de chest mount

De GoPro chest mount is een geweldig accessoire wanneer je aan het fietsen bent. Elke mountainbiker of actieve sporter die filmt weet dat de GoPro bij een goede schok wat naar beneden kan zakken wanneer deze bevestigd is aan de chest mount. Een eenvoudige oplossing voor dit bijzonder vervelende probleem is door je GoPro ondersteboven te bevestigen! Op deze manier heeft je GoPro geen gevecht tegen de zwaartekracht en je zou het niet na elke kleine hobbel weer moeten aanpassen.

Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je opnames allemaal ondersteboven gaan. Voordat je begint met filmen van uw GoPro pas je de instellingen aan, of je kunt dit naderhand doen tijdens het bewerken van de beelden.

3. Ga fietsen met een vriend, in plaats van alleen

Fietsen met een vriend is altijd veiliger, vooral als je lastige paden neemt, maar het zal je ook meer filmopties bieden. In plaats van alleen met mounts en GoPros te jongleren en te proberen fatsoenlijke beelden van jezelf vast te leggen, kun je om de beurt filmen en beelden vastleggen vanuit verschillende invalshoeken. Laat je vriend een hoofd of borst achterwaarts dragen en fiets voor je. Op deze manier krijg je beelden van je fietsen naar de camera. Op deze manier zullen je video’s er indrukwekkend en professioneel uitzien. Zelfs ongecompliceerde opnames zien er vaak interessanter uit als er meer dan één invalshoek is.

4. Laat je GoPro actioncam gedurende de hele rit filmen

Mountainbiken of fietsen gaat snel. Om ervoor te zorgen dat je geen spannende jump of spannend stukje mist is het goed om de camera constant te laten draaien. Als je van plan bent om lang weg te blijven voor een lange tocht dan is het altijd goed om extra batterijen mee te nemen. Als je de GoPro session gebruikt is het niet mogelijk om de batterij te verwisselen, maar dan kan een autolader de oplossing bieden.

5. Gebruik stabiliserende accessoires

In het ideale geval wilt u dat uw beeldmateriaal er zo vloeiend en stabiel mogelijk uitziet, maar als u van plan bent een hobbelig pad of een hobbelige weg af te fietsen, zult u waarschijnlijk problemen ondervinden met schudden. Maar geloof het of niet, met de juiste accessoires is het mogelijk om de meest vloeiende video te maken, zelfs op de hobbeligste fietspaden.

De geavanceerde beeldstabilisatie van de Hero 6 en Hero 7 is goed voor het bestrijden van schudden, maar soms heeft je GoPro een beetje extra hulp nodig bij het maken van vloeiend beeldmateriaal. Dit is waar stabiliserende accessoires erg handig bij kunnen zijn. Handbediende stabiliserende gimbal-handgrepen zoals de GoPro Karma-handgreep worden snel must-have-onderdelen voor iedereen die serieus bezig is met het vastleggen van vloeiende actievideo’s.

6. Probeer een aantal luchtopnames te maken

Drones zijn een geweldige manier om variatie toe te voegen aan je fietsvideo’s. Wanneer je een lastige route fietst, moet je beide handen aan het stuur hebben en heb je geen tijd om je zorgen te maken over het op de goede manier kantelen van je GoPro. Dus jouw GoPro de lucht insturen met een drone is een van de beste manieren om ongelofelijke beelden te krijgen met minimale inspanning. Met slimme functies zoals de ‘volg mij’-modus, kun je met de handen aan het stuur, vrij van boven filmen. De drone zal je volgen, waarbij de camera op je wordt vergrendeld terwijl je over de vetste mountainbikepaden fietst. Er zijn veel verschillende drones op de markt. Sommige drones hebben hebben zelf een hele goede camera en op andere drones kun je de GoPro bevestigen. Lees hier in ons artikel welke drone het beste bij jou past.

7. Neem altijd duktape en tie rips me

Zelfs als je een hele reeks mounts hebt om uit te proberen, is duktape altijd goed om mee te nemen op je GoPro-avonturen. Als je jouw GoPro-schroeven bent vergeten of als je de GoPro ergens zonder houder wilt bevestigen, kan duktape de perfecte oplossing zijn voor veel veelvoorkomende problemen. Zie het als een onofficiële GoPro-vatting die je GoPro bijna overal op kan zetten. Duktape kan zelfs worden gebruikt naast je andere GoPro-steunen om de trillingen te dempen en het schudden te verminderen.

Tie rips zijn net zo veelzijdig: ze kunnen een camera op een tak, een paaltje, een reling of zelfs op je stuur monteren als je toevallig een keer de officiële mounts niet mee hebt.

8. Gebruik de GoPro Smart afstandsbediening.

De GoPro smart remote is perfect voor het filmen tijdens het fietsen. Je kunt de afstandsbediening eenvoudig aan je stuur of je pols bevestigen en je GoPro bedienen zonder te hoeven stoeien met het scherm. Het is ideaal voor die momenten waarop je je GoPro buiten bereik hebt gemonteerd, of met duktape stevig op zijn plaats hebt geplakt, omdat je alle bedieningselementen binnen handbereik hebt. Je kunt de opname starten en stoppen, de camera in- of uitschakelen en zelfs de instellingen aanpassen, allemaal zonder je GoPro daadwerkelijk aan te raken of zelfs te zien. En als je serieus beeldmateriaal opneemt met behulp van meer dan één GoPro, kunt je de Smart Remote gebruiken om tot 50 camera’s te bedienen!

9. Gebruik zonfilters

Vaker wel dan niet, wanneer je op weg bent en aan het fietsen bent, is de zon buiten en schijnt hij helder (tenzij je vooral van fietsen op regenachtige dagen houdt). Zonnig weer kan zorgen voor de perfecte fietstocht, maar fel zonlicht kan de kwaliteit van uw beeldmateriaal hinderen.

Probeer zonnefilters te gebruiken om te voorkomen dat verblinding uw film verpest. Je kunt filters kopen die passen tussen de GoPro en de behuizing (als je een oudere GoPro gebruikt), of voor de nieuwere modellen kun je lensfilters vinden die eenvoudig op de lens klikken. Meer informatie over GoPro filters.

10. Beste GoPro instellingen voor mountainbiken of fietsen

Als je een GoPro Hero7 hebt, kun je gebruik maken van de 4K-resolutie bij 60 fps, omdat deze beeldsnelheid perfect is voor snelle sporten zoals fietsen of mountainbiken.

Als je GoPro een ouder model is en alleen in 4K tot 30 fps kan filmen, dan is het de moeite waard om de resolutie te verlagen naar 1080p om met 60 fps te kunnen filmen. Bij 60 fps moeten je video’s zowel vloeiend als scherp zijn en heb je de vrijheid om ze te vertragen als je dat wilt.

Bekijk hier een coole video van een youtuber die downhill gaat met een grote groep mountainbikers. Wellicht is dit level van mountainbiken niet voor iedereen weggelegd, maar het levert wel erg coole beelden op!